Ungdomsskole

10. klasse i Krakow og Berlin

I begynnelsen av september var våre flotte 10. klassinger på tur med Aktive Fredsreiser.
Lørdag 6. sept. dro de med fly til Polens kulturelle hovedstad, Krakow. Det ble tid til både sightseeing og shopping seinere på dagen, og solen varmet godt og viste frem den vakre gamlebyen fra dens beste side. Dagen ble avsluttet med en feiende flott folklorekveld med lokale musikere og dansere, og mange av elevene fikk også svinget seg i dansen!

Neste dag bar det av sted med buss til konsentrasjonsleirene Auschwitz I og Auschwitz II–Birkenau. Ved hjelp av gode lokale guider fikk man et grundig innblikk i grusomhetene som fant sted der under 2. verdenskrig. Dette var en tøff, men viktig dag, som satte spor hos alle.

Tidlig mandag morgen kjørte de til de berømte Saltgruvene i Wieliczka like utenfor Krakow. Det var en stor opplevelse å ta seg ned et par hundre meter under bakken, hvor det fantes et vell av ganger, statuer og til og med et stort kapell – alt hugget ut av saltstein.

Resten av dagen ble brukt til å kjøre buss videre til Tyskland og Berlin. Det ble to begivenhetsrike dager, og den fantastiske guiden fra Aktive Fredsreiser formidlet masse viktig kunnskap om etterkrigstiden og den kalde krigen i DDR (Øst-Tyskland). Klassen besøkte Stasifengselet, Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor, rester av Berlinmuren, flere minnesmerker m.m. I tillegg ble det tid til å utforske deler av byen på egenhånd, og noen rakk å gjøre litt shopping. Da det var tid for å ta fly hjem igjen til Flesland onsdag ettermiddag, var nok alle mettet av inntrykk og enda mer knyttet til klassekameratene sine.