Ungdomsskole

Friluftsliv med valgfag «Natur»

EN TUR UT I DET BLÅ

En av jentene som har gått tre år på rad på Valgfag «Natur», fikk ansvaret for å bestemme destinasjonen for årets Blåtur. «Her er det jo like fin utsikt som fra Fløyen», var en av kommentar fra en elev, selv om den blå himmelen uteble…!

Turen gikk til Storrinden, hvor vi kunne nyte utsikten mot Flesland og Sotra. Det ble skattejakt, hoggormjakt, klatring i tårnet, steinkast-konkurranse og hamburger/salat for naturgjengen denne dagen.

NYE FUGLEKASSER PÅ PLASS I SKOGEN

Elever ved valgfag «Natur» tar sitt ansvar for en bit av naturforvaltningen ved å henge opp nye meisekasser i Langeskogen. Siden 2013 har ulike elever snekret, malt og vedlikeholdt fuglekasser. I år var det tid for å henge opp noen nye. Materialene til kassene har skolen fått fra et dagsenter på Nesttun. Ifølge Norsk ornitologisk forening (NOF) er det i skogene våre stor mangel på naturlige hulrom for småfuglene pga. det moderne skogbruket. Derfor er den jobben elevene her gjør av stor betydning.  Norsk Naturvernforbund oppfordret nylig til en nasjonal fuglekasse-dugnad..

Allerede i mars måned begynner enkelte fuglearter å inspisere potensielle reirplasser, og da er det viktig å ha botilbudet i orden! At kassene henger i riktig høyde og at åpningen er passe stor for de aktuelle fugleartene, er også noe elevene får kunnskap om.

De største utfordringene for våre småfugler er kulde, matmangel og sykdom. MEN 93 % av landets 700 000 katter lever mye ute i naturen og har fugl på menyen. I følge NOF dreper katter ca. 3,5 millioner (!) fugler hvert år. Den største «eggtyven» er nok ekornet, men vi får håpe at vi senere på våren igjen kan glede oss over å kunne se BKGs fuglekasser bli fulle av liv.