Generelt

Valget på timeplanen

Tirsdag 8. september var skolens nye Storstue fullpakket av spente elever fra mellom- og ungdomstrinnet, klare til å ta imot gjester. Vi fikk besøk av partileder i Krf, Knut Arild Hareide, og Krf’s listetopp i Bergen, Dag Inge Ulstein.

Joel Ystebø fra 9. klasse ledet sekvensen. Med seg i panelet hadde han seks elever fra 7., 8. og 9. klasse som hadde forberedt en rekke spørsmål. De sørget alle for at politikerne fikk litt av hvert å bryne seg på. Det dreide seg om både flyktning- og skolepolitikk, om samferdsel og kultur, men også spørsmål til menneskene «bak» politikken.

Flyktninger fra Syria

Begge gjestene var tydelige på at de prioriterte flyktningene fra Syria høyt. Knut Arild svarte kontant «ja» på spørsmål om han personlig ville ta imot flere enn 8000 flyktninger. Han understreket at var det noe han gjerne ville at skulle stå igjen etter ham fra hans tid som politiker, var det at vi her i landet hadde gjort alt vi kunne for de aller svakeste. Og Dag Inge foretok et illustrerende regnestykke, 8000 flyktninger utgjør ikke mer enn 18 flyktninger per kommune.

Flere lærere

Elevene spurte videre: – Regjeringen i samarbeid med Krf og Venstre fjernet skolefrukten. Hvorfor gjorde dere det? – All politikk handler om prioritering, svarte Dag Inge. – Det hender vi gjør ting vi ikke liker eller ønsker, fordi vi velger å bruke pengene på det vi mener er aller viktigst.

– Vi trenger flere lærere slik at alle elevene blir sett. Knut Arild og Dag Inge trakk frem økt lærertetthet som avgjørende, både for å øke elevenes læringsutbytte og for å forebygge og motvirke mobbing.

Forbilder

På spørsmål om politisk forbilde fortalte Dag Inge om bestefaren, som satt 20 år på Stortinget, i en tid da det kunne gå flere måneder mellom hver gang han fikk reise hjem til familien. Knut Arild pekte på Jon Lilletun, som selv ikke fikk noe skolegang ut over folkeskolen, men som hele sin politiske virketid brant for en god skole. Som Lilletuns rådgiver ble Knut Arild kalt «Pittelilletun». Det som gjorde størst inntrykk var hvordan Lilletun startet hver eneste morgen med bønn og bibellesning.

Applaus til gjestene og – vel fortjent – skryt også til lydhøre elever som avsluttet en annerledes skoletime. En skoletime som gav mersmak!